top of page

16/03/2014

Debuut op 1.1 niveau in Nokere en Handzame

Door de examens en zijn jonge leeftijd, bleef Vincent nog even aan de kant voor dit nieuwe niveau van koers. Willy rekende anderzijds wel op Dries om het team 2 dagen te versterken voor Nokere Koerse en Handzame Classic.

 

Woensdag 19 maart werd Nokere Koerse verreden. Na de start die plaatsvond in Ronse, moesten de renners na 3 km meteen over de Kruisberg en de Hottond. Dat feit en de felle wind, zorgde meteen voor een afscheiding van een kleine 20 renners. Door de grootte van de groep, gaf het peloton maximaal 3 minuten toe op de koplopers. In deze groep zat niemand van Josan, maar kleppers als Steegmans en Tosh van der Sande hadden zich niet laten verassen. Na een honderdtal kilometer moesten de renners nog 8 plaatselijke ronden afleggen die telkens over Nokereberg passeerden, waar ook de aankomst lag. Een zware koers zorgde voor een sterk uitgedund peloton, dat er toch in slaagde om op laatste instantie alle vroege vluchters op te rapen en voor een massaspurt te zorgen. Dries voelde zich niet super, en cijferde zich weg voor Benjamin Verraes, die zich 2 jaar geleden al eens 6e wist te plaatsen in de uitslag van deze koers. Dries zette "Benji" een hele dag uit de wind, en in de laatste ronde, kon hij hem op 2 km van de meet nog afzetten in het wiel van Kenny Dehaes, die later de koers zou winnen. Jammer genoeg reed er op minder dan een km van de finish een renner in het achterwiel van Benji, waardoor hij voet aan grond moest zetten en een topnotering in rook zag opgaan. Pech, pech, altijd maar pech. Ploegmaat Angelo De Clercq had zijn goede benen gevonden in de finale, en kon zich nog plaatsen met een 36e plaats als resultaat. Dries bolde een minuut na het peloton over de meet. 

 

Vrijdag was er dan de start van Handzame Classic in Bredene. Weer moest er weerwerk geboden worden tegen ploegen als Belkin, Lotto, Quickstep en Topsport Vlaanderen. Dries probeerde in het begin meerdere keren mee te springen om in de vroege vlucht terecht te komen. Jammer genoeg baatte de pogingen niet om mee te schuiven. Dries staakte zijn pogingen na een klein uur koers, en vatte achteraan in het peloton plaats. Daar was de vergissing van de dag begaan door Dries. Na enkele kilometers draaide het peloton een lange open steenweg op, en besloten Quickstep en Belkin om het peloton in stukken te rijden door het op de kant te trekken. Dries zat veel te ver toen hij door had wat er te gebeuren stond, en kon slechts hopen dat het vooraan stil viel. Dit gebeurde jammer genoeg niet, en zo raakte Dries hopeloos achterop en bereikte hij Handzame met een geloste groep renners van een 70-tal koppen groot. Door het verstek van Fabio Polazzi voor de start, was Josan maar met 6 man aan de start gekomen in Handzame, en de andere ploegmaats konden zich ook niet handhaven voorin, wat voor een koude douche zorgde voor ploegleider Willy Teirlinck. Op naar de volgende afspraak! En hopelijk beter...

16/03/2014

Kattekoers: 1e manche van de Topcompetitie, meteen pech.

Vincent zat nog steeds in de examens en dus kwam deze eerste manche van de topcompetitie voor hem op een ongelegen moment. Dries was wel van de partij. De wedstrijd startte en kwam aan in het historisch centrum van Ieper. De finale van de koers werd betwist in 2 lussen in het West-Vlaamse Heuvelland met onder andere de gevreesde Kemmelberg. 

 

De wedstrijd verliep in eerste instantie vrij goed voor het Josan Team. Ploegmaat Niels Reynvoet was attent en maakte deel uit van de vroege ontsnapping van 7 renners. Daardoor zaten de jongens op hun gemak in het peloton en moesten ze niet mee de achtervolging leiden. Maar toen sloeg het onheil toe. Dries kon een valpartij die voor hem gebeurde niet meer ontwijken en ging plat op de grond. De schade viel mee, maar Dries moest wachten op een voorwiel van de neutrale wagen door een losgekomen tube. Toen hij een paar kilometer later terug aansluiting vond bij het peloton, werd hij al snel geramd door een renner voor hem in het voorwiel, waardoor hij weerom met pech aan de kant stond. Een nieuw wiel en de volgwagens zorgden voor een nieuwe aansluiting bij het peloton, maar meteen sprong er een spaak. Het was alsof het hem niet gegund was. Toen Dries met een 4e voorwiel bij de eerste volgwagens kwam postvatten, moesten er jongens de rol lossen in het peloton. Dan moet er 'barrage' gemaakt worden. Dat houdt in dat de volgwagens deze renners niet mogen inhalen omdat ze hen dan terug tot bij het peloton zouden kunnen brengen. Dit ten koste van de renners met mechanische pech natuurlijk. 

 

Dries reed deze geloste jongens nog allemaal los uit het wiel, maar kon niet meer terug komen tot bij het peloton. De ploegmaats waren vooraan niet meer vertegenwoordigd in de finale en eindigden allemaal in het pak. 

09/03/2014

Brussel-Zepperen en GP Lillers: Tevergeefs achtervolgen.

Vincent startte in Brussel-Zepperen na een zieke week, maar voelde zich toch snel in zijn sas in deze Interclub door de Brabantse en Limburgse kasseiën en heuvels. Een echte schifting gebeurde pas half koers na een lange kasseistrook van 3 km. Hier reden een 25-tal renners weg uit het peloton. De groep verzamelde al snel anderhalve minuut bonus op het peloton en met Robin Venneman en Niels Reynvoet had Josan-Towin 2 mannetjes mee. 

 

In de achtergrond konden Julien Van den Brande en Vincent met een groepje van 12 achtervolgers het gat op de ontsnapte renners snel dichten. Eens ze aangesloten waren, was echter een volgende vluchtpoging op poten gezet uit de leidersgroep. 8 renners waren al vertrokken en hadden al een 40-tal seconden voorsprong verzameld. Robin Venneman viel letterlijk weg uit de kopgroep door een valpartij, en daardoor besloten Vincent en Julien om de achtervolgers dichter te brengen voor Niels Reynvoet. De kloof werd gestaag verkleind en in de laatste kilometers naderden de achtervolgers zelfs nog tot op 5 seconden. Jammer genoeg kon het beukwerk van Vincent en co niet baten tegen het geweld in de kopgroep en kwamen ze net te laat. De overwinning ging naar Dieter Bouvry, Niels Reynvoet werd eerste ploegmaat op en 22e plek, Vincent werd net na Julien 38e. 

 

Dries reed in Frankrijk de 1.2 wedstrijd in Lillers. Na een nerveuze start vormde zich snel een kopgroep met 10 renners, waarin ook ploegmaat Klaas Sys terug te vinden was. Bij het ingaan van de bergzone werd deze groep teruggegrepen en was er een volledige hergroepering. Christopher Le Mevel (Top-10 in de Tour de France) achtte samen met een rus uit de opleidingsploeg van Katoucha zijn moment gekomen en trok in de aanval na de eerste beklimming van zes. De twee namen een halve minuut en Dries besloot om de sprong te wagen. Hij probeerde op zijn eigen tempo het gat rustig toe te rijden en kwam na een paar kilometer tot op 10 seconden. Het peloton zat dan reeds op meer dan een minuut van Dries. De twee vooraan weigerden te wachten, waardoor Dries lange tijd bleef hangen op 10 à 20 seconden.

 

Hij besloot te blijven rijden in de hoop op een losgekomen achtervolgende groep uit het peloton, maar deze kwam niet. Een klassieke "chasse patat" dus. Leerrijk en vermoeiend, dat vooral. Toen Dries opgerapen werd door de groep, vertrok de eigenlijke kopgroep van 13 man en deze raapten de 2 vluchters vooraan op. Zij bleven voor de rest van de koers vooruit. Jammer voor Dries, had hij de sprong kunnen maken, had hij mee geweest. Nu zat hij gevangen in wat overbleef van het peloton, zo een 80 man groot. Omdat geen enkele Josan-renner vooraan terug te vinden was, deels door materiaalpech (Dirk Finders losgekomen pedaal, Ian Vansumere Spaak uit wiel, Benjamin Verraes 2 keer lek gereden) deels door plaatsing. Daarom besloot Dries in de plaatselijke rondes zichzelf op te offeren voor de overige ploegmaats zodat zij toch nog een kans zouden maken. Dries zette zich mee op kop van het peloton om het gat op de vluchters te dichten. Het gat verkleinde van 30 tot 12 seconden, maar het was hier ook net te laat. Dries liet zich als 86e binnen bollen. Eerste ploegmaat was Niels De Rooze met een top-30 notering. 

Klik hieronder voor het videoverslag van Brussel-Zepperen!

05/03/2014

Gooik: Bijna volledig genezen! 

Vincent en Dries zakten deze woensdag af naar Gooik. De ploeg voegde deze kermiskoers in extremis toe aan de kalender na het wegvallen van de GP Samyn in Wallonië. Na de koers zou er nog bijgetraind worden om zo toch de kilometers wat in de benen te hebben voor de grotere afspraken die de volgende weken zullen volgen.

 

Josan-Towin tekende present met 10 renners, en konden zo mee het koersbeeld bepalen. Op de brede wegen in Gooik was het alleen niet te doen en tot diep in de koers kon er ook geen enkele aanvalspoging meer dan 20 seconden verzamelen. De ploeg controleerde de koers steeds goed en geen enkele groep kon zich afzonderen zonder 2 man in de Josan-Kleuren mee te hebben.

 

Vincent toonde zich actief in de eerste helft van de koers en kon twee maal meeglippen in een kopgroep. Dit toont dat de vorm nog steeds aanwezig is, en dat het slechts wachten is tot de ziekte volledig uit het lijf verdwenen is. Niet panikeren dus.

 

Op 2 ronden van het einde was het dan eindelijk raak. Er zonderde zich een 10-koppige groep af van het peloton waarin niemand van Josan te vinden was. Dat kon de ploeg niet zo laten en dankzij een schitterende lancering van ploegmaat Lars Haverals kon Dries de sprong maken naar de kopgroep. Even later kwam Fabio Polazzi nog solo terug en zo ontstond een definitieve kopgroep van 14 man. Er werd voorbeeldig samen gewerkt en er waren kwasi geen uitvalspogingen. Het kwam tot een spurt waarin de twee pionnen van Josan zich door een klein misverstandje wat lieten wegdrummen, waardoor ze strandden op een 7e en 8e plaats. Goed gereden dus, maar niet het maximum uitgehaald. 

Brussel-Opwijk: Ziekte gooit roet in het eten.

02/03/2014

Vincent werd op het einde van de week ziek, en moest forfait geven met een keelontsteking. Sean Van de Waeter zou hem vervangen in Brussel-Opwijk. Dries werd op zondagmorgen ook ziek wakker en had angst dat hem hetzelfde lot beschoren was. 

 

Dries besloot toch te starten ondanks een slecht gevoel, en voelde op de fiets meteen dat winnen er waarschijnlijk niet zou in zitten. Aanklampen en op de juiste plaats zitten op de cruciale zones was de opdracht. Zo gezegd zo gedaan, want na een eerste beklimming van de Putberg scheidde zich een groep van een veertigtal renners af van het peloton. Zij zouden heel de koers vooruit blijven, het peloton keerde nooit meer terug en werd uit koers genomen. In deze groep van veertig waren drie pionnen van Josan-Towin meegeschoven. Angelo De Clercq, Robin Venneman en Dries waren bij de pinken geweest. 

 

​In het begin van de wedstrijd had er zich een vijfkoppige vroege vlucht gevormd, maar toen daarachter de 40 achtervolgers mekaar vrij goed begrepen, werden zij snel tot de orde geroepen. Omdat ploegen als 3M, Cibel, BMC-Development Team, Lotto U23 en EFC-Quickstep goed vertegenwoordigd waren in de kopgroep, bleef het tempo gewaarborgd en werd er vrij afwachtend gekoerst tot op de plaatselijke ronden. Er werd geen schifting meer gemaakt op de volgende kasseistroken en de 2 resterende beklimmingen van de Putberg op enkele lossers na. 

 

​Dries probeerde attent mee te koersen op de plaatselijke ronde in Opwijk die drie maal moest afgelegd worden. Er scheidde zich een groepje af van 8 man sterk, dat zou strijden voor de overwinning. In de laatste kilomters echter, kwamen de koplopers terug binnen bereik van het peloton. Dries rook de finish en sprong onder de rode vod met een laatste uitvalsponging weg van het peloton. Hij kon het achterwiel van de koplopers kwasi aanraken op 500 meter van de meet, maar de vogel was al gaan vliegen.

 

Ook onder de rode vod sprong Mathias Legley immers al weg uit de kopgroep en hij kwam solo aan met een kleine voorsprong op Stef Van Zummeren. In de spurt met 6 daarachter kwamen 2 renners nog ten val, en Dieter Bouvry won de spurt voor de 3e plek. Dries kwam de laatste rechte lijn dus in als 7e, maar viel op 50 meter van de meet compleet stil, wat ervoor zorgde dat nog 11 man van het peloton hem remonteerde. 18e plek dus voor Dries, wat in feite toch geen slechte prestatie is. Robin Venneman werd voor Josan nog 24e, Angelo De Clercq werd 33e, wat een mooie 5e plek opleverde in het ploegenklassement. 

Oefenkoers Vollezele: Podium kleurt Josan!

23/02/2014

Het laatste weekend voor de start van het officiële seizoen in België wordt traditiegetrouw in elke provincie al eens gekoerst. Elke renner mag deelnemen in de provincie waar hij woont, of in de provincie van zijn club. Josan-Towin Cycling Team is een Vlaams-Brabantse club en wou daarom graag zoveel mogelijk renners aan de start in eigen provincie. In Vollezele werd het clubkampioenschap van Vlaams Brabant op een heuvelachtig parcours verreden. Na 85 km geneutraliseerde 'training', waarbij nog niet gekoerst mocht worden, waren er nog 7 ronden van 8 km af te leggen voor het 80-koppige peloton waarin het gaspedaal volledig mocht ingedrukt worden. 

 

Meteen van in de eerste ronde was het raak. Er vormde zich een kopgroep van een vijftiental renners, waarbij vier truitjes van Josan-Towin op te merken waren. Lars Haverals, Fabio Polazzi, Benjamin Verraes en onze Dries De Bondt hadden zich niet laten verrassen. De overige ploegmaats leverden in het peloton prima afstoppingswerk zodat de voorsprong van de vluchters snel boven de minuut steeg. Vooraan in de kopgroep waren ook Tommy Baeyens van Van Eyck sport en David Motte van Wetterse Dakwerken terug te vinden. Deze twee renners waren vooraf ook als favoriet bestempeld, dus wisten de jongens van Josan deze twee niet uit het oog te verliezen. 

 

De samenwerking in de kopgroep verliep de eerste 4 ronden zeer vlot, wat voor een gemiddelde snelheid zorgde van maar liefst 47 km/u! Daarna kwamen welliswaar enkele van de vluchters de man met de hamer tegen waardoor de samenwerking wat stil viel. Dries achtte zichzelf sterk genoeg om al eens aan de boom te schudden en viel een eerste maal aan op de hellende aankomststrook op 3 ronden van het einde. Alles kwam snel weer samen en dan kwam Benjamin Verraes zijn neus aan het venster steken. Hij sloeg een kleine kloof die al snel opliep tot een 20-tal seconden. Dries, Lars en Fabio deden wat ze moesten doen. Ze stopten keurig af en counterden elke uitvalspoging. 

 

Dries had zo een goeie benen dat hij zichzelf sterk genoeg achtte om de kloof met ploegmakker 'Benji' alleen te dichten. Toen de voorsprong groot genoeg was, ging hij alleen aan de haal op een strook waar de wind fel in de zij stond. De kloof met de achtervolgers werd snel groter en net voor het ingaan van de laatste ronde kwam Dries aansluiten bij Verraes. De twee werkten voorbeeldig samen, maar toch kwam er nog reactie uit de achtergrond. David Motte slaagde er in om tot op een 50-tal meter te komen van de twee koplopers, maar Ploegmakker Fabio Polazzi had zich niet laten verassen en zat mooi in het wiel. Fabio wachtte tot het bobijntje van Motte helemaal af was, en dan maakte hij solo de sprong naar het leidende tweetal. 

 

Zo kwam vooraan een trio samen dat volledig bestond uit renners van de delegatie van Willy Teirlinck, en er werd geen seconde meer getwijfeld. Fabio Polazzi, Benjamin Verraes en Dries werkten goed samen en zorgden aan de meet voor een hele mooie foto voor de sponsors! 

 

In de achtergrond reed Vincent ook een heel sterke wedstrijd. Hij kon samen met ploegmaten Dirk Finders, Julien van den Brande en Sean Van de Waeter het peloton achterlaten en enkele vroege vluchters oprapen waardoor hij zich nog mooi in de top-20 nestelde met een 18e plaats! Vinie haalde dus ook het maximale uit zijn wedstrijd aangezien hij door de koerssituatie lange tijd in het peloton vast zat. 

 

De wedstrijd in Vollezele was dus voor de Josan én voor de twee kozzes een gelaagde seizoensopener!

Kozzekes samen naar Josan – To Win!                                 

 

Na een sterk seizoen van beide kozzekes moest er beslist worden over de toekomst. Aangezien de ambitie verder reikt dan de Beker van België en rond de kerktoren koersen, was Dries gezien zijn leeftijd verplicht om onder de vleugels van ploegleider Jan Duyshaver weg te gaan. Na 2 jaren bij Van Eyck Sport waar het familiegevoel overheerste, was de tijd gekomen om een stap hogerop te zetten. Er werd met verschillende ploegen gepraat, maar uiteindelijk werd de knoop doorgehakt om de stap te zetten naar Josan – To Win, de ploeg van Willy Teirlinck.

 

Vincent heeft na een heel constant en sterk seizoen met tal van ereplaatsen en een overwinning ook honger gekregen naar een uitdaging op een hoger niveau, en besloot daarom om zijn neef te volgen naar dezelfde ploeg.

Hierdoor zullen Vinie en Dries nog voor minstens een jaar voor dezelfde ploeg uitkomen. De kozzekes blijven bijeen!

 1/10/2013

Eetfestijn 2014 - 15 & 16 februari - Londerzeel St-Jozef

 

Londerzeel Linde - Vinie net geen 2e zege!                      

 

Vinie en Dries kwamen op de Linde in Londerzeel aan de start als de plaatselijke favorieten, waardoor er weer ontzettend veel supporters aanwezig waren. De koers die vroeger aankomst kende op de Linde zelf, werd dit jaar in een nieuw jasje gestoken en kreeg start en aankomst op de Polderstraat. Er moesten 20 rondjes worden afgewerkt, met slechts 1 moeilijke bocht. Daardoor hadden Vinie en Dries op voorhand al overlegd dat het een snelle koers zou worden, en indien er een groep wegraakte, zou het moeilijk worden deze nog terug te zien.Dries legde meteen de pees erop in de eerste ronde, waardoor er zich meteen een tiental renners met ook een attentie Vincent afscheidden. Een ronde later kwamen er in kleine groepjes nog 10 renners aansluiten waarna de definitieve kopgroep van 20 reeds gevormd was. Na een uur wedstrijd lag de gemiddelde snelheid op maar liefst 48,5 km/u. Zoals voorspeld een razendsnelle wedstrijd dus.

22/10/2013

De kopgroep werkte heel goed samen en op 5 ronden van de aankomst moest heel het peloton afstappen omdat de achterstand te groot was geworden. Dries pakte nog een premie mee aan een doortocht aan de finish, waarna de finale losbarste. Dries ging bij Vinie rijden om eens te overleggen hoe ze de race verder tactisch gingen aanpakken. Ze spraken af om geen groepje weg te laten rijden zonder dat een van hen erbij zou zitten.
Hierna gebeurden tal van ontsnappingspogingen, telkens gecounterd door één van beide kozzekes. Op 2 ronden van het einde gebeurde het dan. Lotto-Belisolrenner Wouter Daniels versnelde met Florent Delfosse en Vinie sprong attent mee. Dries achtte de overwinningskansen van Vinie reëel en stopte voorbeeldig af in de achtervolgende groep tot grote ergernis van de snelle Gerry Druyts. Het plannetje van de kozzekes leek te werken want het leiderstrio vergaarde snel een halve minuut.
In de laatste kilometers konden de drie zelfs nog even pokeren om dan heel laat te beginnen sprinten. Vinie zette enorm sterk aan, maar viel dan in de laatste 50 meter stil door opkomende spierkrampen. Hij werd toch nog zeer sterk 2e en moest enkel Florent Delfosse laten voorgaan. Dries zag dat het goed was en spurtte nog naar een mooie 7e stek.
Weer een geslaagde thuiskoers voor de kozzekes!

1.2 GOOIKSE PIJL 

 

De eerste profkoers die de kozzekes samen zouden rijden is een feit. In de aanloop naar de wedstrijd waren de verwachtingen verdeeld. Ambitie was er zeker, zoals Vincent liet optekenen in de krant. Anderzijds was er bij de dichte kring om de renners heen toch ook een zekere stress te merken, die er anders niet was. Dit was namelijk de eerste keer dat ze zich trachtten te bewijzen op een hoger niveau.

 

De Koers verliep heel snel in het begin. Tijdens het eerste wedstrijduur werden 48,9 km afgelegd. Na deze vliegende start raakten beide kozzekes goed mee door de wedstrijd door zich attent voorin te houden in de vier grote ronden rond Gooik die moesten afgelegd worden. Dries vond zelfs nog even de tijd om de plantjes langs de kant van de baan water te geven. De kopgroep die zich in het eerste uur gevormd had kon een voorsprong van een dikke minuut handhaven. De vroege vlucht telde een twaalftal renners maar enkele sterke blokken hadden geen mannetje voorin zitten waardoor de voorsprong altijd beperkt bleef.

In het gecontroleerde peloton was het makkelijk koersen, naast enkele kleine incidenten die zich voordeden onderweg zoals een valpartij en een paar ontploffende tubes (Je moet dan ook niet over een egel proberen te rijden.) Toen stilaan de plaatselijke ronden aanvatten, brak de koers eindelijk open.

Na enkele passages aan de meet, en de daarop volgende, zware golvende kilometers brak de veer in het peloton. Groepje na groepje scheidde zich af en vooraan kwam alles samen. Dries en Vinie slaagden er ook in om in de ruime kopgroep van een man of 60 attent mee te zijn. In de voorlaatste ronde voelde Dries zich zo goed dat hij meermaals aan de boom schudde. Het tempo van de groep lag te laag, en hij wou voor afscheiding zorgen. Bij het ingaan van de laatste ronde kwam Dries door met een groepje van 3, maar omdat de medevluchters niet wouden of konden meewerken, droeg deze poging niet ver genoeg. Iets verder ontsnapte dan wel de juiste vlucht, maar deze keer had Dries gepast. Vinie en Dries zaten nu attent voorin in het peloton en moesten wachten op de sprint. Door het vele gewring was het moeilijk vooraan te blijven en niet ingesloten te geraken. Dries spurtte zich nog naar een 23e plaats en Vinie deed het ook goed met een 34e stek. Sterke finish na 200 kilometer!

29/09/2013

BEKER VAN BELGIE

De Campagne van de Beker van België bestaat uit vijf verschillende manches die worden verreden in heel België. Daardoor komen tal van verschillende parcours aan bod wat maakt dat de meest complete renners mee strijden voor eindwinst in het klassement. Na de eerste manche in Falmagne, waar Dries 4e werd en de leiderstrui mocht aantrekken, volgden nog manches in Liedekerke, Adinkerke, Rochefort en Momignies.

 

LIEDEKERKE

Met de manche in Liedekerke zat er een wedstrijd tussen voor rasechte flandriens. Elke ronde van de 10 af te leggen ronden van 16 km moest immers de puttenberg bedwongen worden door de renners. Deze helling is zeker niet van de poes omdat ze ook op de kassei moest beklommen worden. De organisatie had immers nadar langs het fietspad geplaatst.

Dries mocht starten in volledig witte uitrusting omdat hij leider was in het algemeen klassement van de Beker. De trui behouden was het doel. Bekijk hieronder het videoverslag:

 

videoverslag Liedekerke

 

 

Met een 19e plaats na een moeilijke wedstrijd was de leiderstrui nog steeds van Dries en mag hij dus ook in de 3e manche in Adinkerke starten met het wit om de schouders.

 

ADINKERKE

Adinkerke ligt tegen De Panne aan de zee. De renners moesten een grote ronde van 105 km afleggen doorheen de beruchte moeren! Wind was dus verzekerd. Hierdoor werd het vanaf km 1 een loodzware wedstrijd. Alles werd meteen op de kant getrokken door Omega Pharma-Quickstep, wat voor een kopgroep zorgde van 20 renners. Na een hele tijd met 7 man op minder dan 20 seconden van deze eerste waaier gehangen te hebben, vormde zich rond Dries een achtervolgende groep van 31 renners. Dries had kennelijk geen al te beste dag. Gelukkig waren Ploegmakkers Matti Stiens, Tommy Baeyens en Luitenant Vinie aanwezig in deze groep om het tempo te verzekeren.

De eerste waaier bleef heel de wedstrijd buiten schot omdat het tempo in de achtervolgende groep af en toe stokte. Dries kende na 120 km een hongerklop en moest rekenen op zijn ploegmakkers om hem overeind te houden en de groep samen te houden. Eerst offerde Vincent zijn eigen kansen op voor Dries door hem terug te brengen naar de groep nadat Dries door een zwak moment een gat moest laten. Daarna stelde Matti Stiens nog een paar keer orde op zaken toen er in de groep gedemareerd werd. Op het einde kwam Dries er terug door en wou hij nog iets proberen in de laatste plaatselijke ronde. Tommy reed vol op kop en zette met Dries in het wiel heel de groep op de kant vol in de wind. Een prachtig staaltje hard rijden van Tommy want hij reed gedurende 10 km op de kop van de groep zonder dat er ook maar één iemand kon overpakken. Heel de groep hing op een lint. Toen er gedemareerd werd in de laatste kilometers, kon Dries nog eens meespringen, maar het groepje werd terug tot de orde geroepen. Daarop volgde een groepsspurt waarin Dries zich liet insluiten met een 37e plek tot gevolg.

Hierdoor Verloor Dries zijn leiderstrui aan Gianni Marchand, die wel in de eerste waaier mee was. Toch mocht hij nog het podium op voor de blauwe trui, voor de leiding in het jongerenklassement! De achterstand met de leider was wel nog steeds te overbruggen.

 

ROCHEFORT

De voorlaatste manche van de Beker in Rochefort, werd vooraf ook bestempeld als de zwaarste van alle manches. 168 km in en rond Rochefort op een heel geaccidenteerd parcours zorgden ook dat deze voorspelling vervuld werd. Ook het feit dat teams zoals het BMC test Team en Lotto Belisol U23 aan de start stonden zorgde mee voor een scenario van een loodzware wedstrijd. Reeds na 20 km ontsnapte een groep van 18 renners, waarbij Dries mee vertegenwoordigd was. Alle namen van het klassement waren mee voorin, samen met 2 lotto’s en 3 stuks van BMC. Deze laatsen schakelde wel zelf 2 van zijn pionnen uit in de kopgroep door een ongelukkige val. Half koers kwam het peloton bijna terug aansluiten bij de kopgroep waarop Dries besloot om een bommetje te gooien. De kopgroep werd herleid tot 10 man, waarna enkel Tiesj Benoot uit het peloton de sprong naar voor kon maken. Vincent was ook op weg naar voren, maar voor hem reed een renner op een paaltje waardoor hij mee in een valpartij betrokken raakte. Weerom waren de kansen weg op een mooie ereplaats voor Vinie.

De kopgroep van 10 bereikte met een geruststellende voorsprong de plaatselijke ronden. Dries had geen superdag en moest vooraan de rol lossen. Hij raakte verzeild in een achtervolgende groep en kon nog een 19e plek uit de brand slepen. Meer dan genoeg om zijn blauwe trui enorm te verstevigen rond zijn schouders.

MOMIGNIES

 

De laatste manche vond plaats in Momignies tegen de Franse grens. Op dit glooiende parcours was de ploeg van Vincent en Dries een van de sterkste formaties aan de start. Met Andy Vidts, Tommy Baeyens, Steven Glorieux en Matti Stiens was de ploeg opgebouwd uit brommers die een glooiend parcours liefkozen. De opdracht van het team was simpel: Bescherm de blauwe jongerentrui van Dries.

De wedstrijd begon zachtjes met enkele kleine ontsnappingen, maar na 40 km kon een iets grotere groep wegrijden. Dries zat mee voorin en de ploeg probeerde af te stoppen. De 14 koplopers konden een bonus vergaren van een halve minuut, maar verder uitlopen ging niet. Na 60 km werd de groep van Dries terug tot de orde geroepen. Er stond veel wind in Momignies, en dit zorgde dat na 100 km de koers bij de meesten toch begon door te wegen.

Op 50 km van de finish versnelde Elias Vanbreuseghem, de enige renner die Dries nog kon bedreigen in het jongerenklassement. Dries pareerde de aanval gezwind en daardoor raakte hij met een select groepje van 6 renners voorop. Het zestal nam een dikke minuut op het peloton en deze situatie bleef zo voor 20 km. Toen kwamen eerst 6 en daarna nog eens 12 renners, waaronder ploegmaat Tommy Baeyens, aansluiten. Deze 24 koplopers vormden de definitieve kopgroep die samen de slotronde inging. Na enkele kleine schermutselingen konden 14 renners zich afscheiden. Op iets meer dan 2 km achtte Dries zijn moment gekomen. Hij versnelde boven op de laatste helling waar de wind vol pal op de neus stond. Niemand had in eerste instantie de benen om te reageren. Dries pakte 50 meter en leek op weg naar de zege en het eindklassement in de beker. Maar dat was buiten Davy Descheemaker gerekend. Hij haalde Dries terug net onder de vod van de laatste km. Daarop sprong weer Elias Vanbreuseghem weg, maar nu was hij geen bedreiging meer voor Dries. Tommy Baeyens deed wat hij moest doen en sprong gezwind mee. Door even te pokeren met het feit dat Dries achter hem zat, kon Tommy de kop opdringen aan zijn medevluchter, waarna hij hem koelbloedig achterliet in de sprint. Zege voor Van Eyck Sport! Dries kwam nog als 9e over de streep, wat hem in extremis nog een 2e plaats opleverde in het eindklassement van de Beker en waardoor ook de jongerentrui definitief van hem was.

Vincent moest op 5 km van het einde zo dringend zijn patatten afgieten, dat hij besliste om toch maar even af te stappen en met een kleine 5 minuten achterstand de meet over bolde, heel tevreden over zijn wedstrijd.

De ploeg toonde zich in de laatste manche van de Beker extreem sterk en kon ook een 2e plaats in het ploegenklassement van de dag afdwingen. De entourage was heel enthousiast en er werden ter plaatse nog enkele flessen champagne ontkurkt! Schitterende campagne voor zowel Dries als de hele ploeg die ook in het algemene ploegenklassement nog een 5e plek wegkaapte. 

SCHEPDAAL 3 augustus   - 72 deelnemers   - 2 en 12
LONDERZEEL 4 augustus - 121 deelnemers  - 1 en 14
"Als ge kapot zit, dan moet ge demareren want als gij kapot zit, dan is de kans groot dat den andere... ook kapot zit..."

 

Zaterdag 3 Augustus. Tijd voor Dries om te bevestigen in Schepdaal op de wedstrijd van eigen club. Beter dan vorig jaar kon moeilijk. De opdracht was zwaar. En toch in deze zware en selectieve koers speelde Dries het klaar om een dijk van een wedstrijd te rijden. Van in het begin van de wedstrijd (en de ploegmaats kunnen niet zeggen dat ze niet verwittigd waren...) werd er ingevlogen, met als resultaat een kopgroep van 17 die een fikse voosprong uitbouwde. Door de verassende aanval van Dries waren een aantal favorieten niet bij de kopgroep. Selectie één. Wel 3 attente ploegmaats die de coup niet gemist hadden. Adriano, Andy en Sam waren mee. Voorbij half koers wist Vincent mee te glippen met oa Matti Stiens en dit groepje speelde het klaar om de anderhalve minuut dicht te rijden op de kopgroep. Nadat deze renners waren aangesloten zag Dries zijn kans om er nog eens een mep op te geven wat uiteindelijk een onsnapping met 3 tot gevolg had. Na 1 keer te weing te hebben gedemareerd, met de snelste spurter van het deelnemersveld toch maar naar de meet en geklopt door een te sterke Kevin Callebout die zijn 7e zege liet optekenen. Slag op het stuur en les geleerd.

2de plek voor Dries en Vinie mooi 12e na een volledige ronde alleen te hebben gereden, weggelopen van de rest. #pieuw

 

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20130804_00681349

 

 

Zondag 4 Augustus. Thuiskoers. Les geleerd en opnieuw de beuk erin van bij het begin. Vrij onmiddelijk een ontsnapping op poten met 20 en deze keer, jawel 5 Van Eyck renners mee ! Deze keer met de leuze van Briek Shotte in het achterhoofd zes demarages in de laatste ronde om uiteindelijk alleen over de meet te bollen. Dank u Tommy, knap werk in de eindfase met de achtervolgers af te houden en zelf nog tweede te worden! 


http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20130804_00681350

RONDE VAN VLAAMS BRABANT - 24/07 tot 28/07
RONDE VAN LUIK - 15/07 tot 18/07
FALMAGNE - DINANT  -  Interclub Beker Van Belgie   -  189 deeln   - 162km door de Ardennen   -  4e & 4e ! 
 
7/07/2013.​ Het zit er in, het is geen kwestie van of het er uitkomt, alleen maar van wanneer ? 
 

En zie, een stralende dag vandaag met een lekker temperatuurtje. Veel sterke teams op post voor de eerste rit van de Beker van België 2013. Deze beker is een regelmatigheidscriterium waaraan enkel niet continentale ploegen meedingen voor het eindklassement. Continentale ploegen mogen met wildcard deelnemen aan de wedstrijden, maar komen niet in aamerking voor het bekerklassement.

De sfeer zit er al direct in van bij de voorbereiding bij de ploegwagen. Falmagne is de startplaats en gelegen temidden van het prachtige en heuvelachtige gebied rond Dinant. Op het parcours ligt onder andere de muur van Dinant met als steilste hellingspercentage 27%. De start wordt gegeven om 13:00u. Van bij de start rijdt de hele Van Eyck ploeg attent vooraan. Na GPM 2 (Grand Prix de Montagne) vormt er zich al een kopgroep van een kleine 40 renners met daarin een sterke vertegenwoordiging van Van Eyck Sport.  Carlo Van drogenbroeck, Tommy Bayens, Vincent en Dries zijn mee. De onfortuinlijke Thomas De Troch komt in de beginfase van de wedstrijd ten val en kan zich daardoor opnieuw niet meten in een grote koers. Spijtig nochtans, want zeker sterk bezig de laatste tijd. Na de afdaling van GPM2 komt alles weer samen. Bij één van de volgende hellingen komt het dan tot een complete verbrokkeling van het peloton. Dries kan zich aansluten bij de kopgroep met een twaalftal renners. Vincent volgt vooraan in het achtervolgende groepje. We zijn ondertussen aan GPM5 van 12. Op Bergprijs 8 zien we Dries als vierde doorkomen samen met makker GertJan De Vos achter een tweetal. Even later weet de Nieuw Zeelander Tom David alleen weg te rijden en een voorsprong van 3 minuten bijeen te fietsen. Achter hem komt een groepje van 10 tot stand. Vincent zou er zijn bij geweest, ware het niet dat hij met een lekke achtertube had af te rekenen. Helaas. We komen dan in de eindfase van de koers en gaan de laatste ronde in. Op ongeveer een 3 minuten van de koploper, komt een snedige Dries alleen als tweede uit de bocht. Hij komt tot een voorsprong van 45 seconden op de achtervolgers. Het ziet er naar uit dat de tweede plek binnen bereik is. In het achtervolgend groepje denken ze daar echter anders over en komt het tot een tegenaanval. Door de luidsprekers van de omroeper aan de finish is te horen "Flandrien Dries De Bondt vient d'être repris par les contre-attaqueurs..." De winnaar van vorig jaar, Jerome Giaux beslist dan de benen te nemen en komt als tweede over de meet met een 20-tal seconden voorsprong op de licht afgescheiden Bram Van Broeckhoven. Dries wint na 165km zwoegen de spurt van de 4 achtervolgers. Dat geeft een lekker gevoel, maar tevens ook een soort van teleurstelling op het gemiste podium. Vincent strand na lekke band op de 31e plek. (eigenlijk wordt hij evenals Dries 4e, maar dan van zijn eigen leeftijdscategorie) Zonder die pech zat er zeker een top 10 plaats in ! 

Toch wel heel sterk voor onze 2e jaarsbelofte, en dat laatste deelwoord is letterlijk te nemen!  

 

Met deze uitslag is Dries leider in de Beker Van België en neemt hij tevens de Jongerentrui. 

Het Blauw en het Wit staan hem mooi om de schouders.

 

Op naar de ploegentijdrit en de ronde van Luik !

Londerzeel  -   69 deeln  -  2 & 2 !
29 juni 2013


Eindelijk nog es een ‘thuis’-wedstrijd, vooral voor Vincent. Eigenlijk ook wat voor Dries, want hoewel hij in Buggenhout woont, liggen een deel van zijn roots nog in Londerzeel. Stilletjes leeft de hoop om voor het thuispubliek een deftige uitslag neer te zetten. Het gebeurde de laatste weken immers te vaak dat Dries niet met de juiste vlucht mee was.

De koers verliep heel gesloten, telkens reed er een groepje van een renner of 20 weg, maar ze namen geen afstand van het peloton. Er werd heel passief gekoerst. Onderweg slaagde Dries er 3 keer in om een premie mee te pakken aan de meet. Alvast een goeie oefening voor de eindsprint. Dan, op anderhalve ronde van het einde, gebeurde het. 11 renners reden een tiental seconden bij elkaar. Ploegmaat Geoffrey Denys was er ook bij. Dries zag het gevaar en waagde op zijn eentje de sprong naar voren. De diepe inspanning loonde, en hij sloot vooraan aan. Ook Vincent probeerde nog te springen, maar zonder succes. Geoffrey hield het tempo erin bij de kopgroep, zodat de ontsnapping standhield en Dries alle kansen zou krijgen in de spurt. Het groepje bleef samen, en in de laaste bocht liet Dries zich kort aan de kant zetten door Florent Mottet. Deze ging daardoor iets vlotter door de bocht en nam bijgevolg 3 lengten. Dries spurtte zich nog de ziel uit het lijf, maar eindigde naast het achterwiel van Mottet. Verdienstelijke 2e plek, maar toch jammer dat de winst uitblijft. Vincent werd daarna nog 2e in de pelotonspurt, wat hem nog een mooie 17e plek opleverde.

Profkoers Oetingen -  170 dln  -  DNF 

Shi…Sh...t, hoera

 

Mee in kopgroep, maar lek in de finale

Een kans om te kijken waar je staat, een  kans  om  jezelf  te

vergelijken met de  profs.  Zo  bekeek  Dries  deze  wedstrijd

vooraf.  De   verwachtingen   waren  niet   heel  hoog  na  de

koersen van afgelopen weekend.        Wolvertem viel immers

nogal tegen (42e).  Na een voorzichtige start,  kwam Dries vooraan in het peloton postvatten. Daar bleef hij een tiental km attent zitten, waardoor  hij  een  kopgroep  zag   ontstaan waarin bijna  alle  sterke  blokken  vertegenwoordigd  waren: Topsport -Vlaanderen Baloise had 3 mannetjes voorin, Crelan had 2 man mee, Rabobank Development team had 2 man mee, BMC test Team had 2 man mee… enz. Daarop besloot Dries om de sprong te wagen, en met een lange diepe inspanning slaagde  hij erin  om vooraan bij de koplopers   aan   te  sluiten.  Na de beklimming van de Congoberg en de Bosberg, liep de 24-koppige kopgroep uit tot 2 minuten. In het peloton reden Josan-To Win en Telenet-Fidea op kop om de achterstand beperkt te houden, maar al snel bleek dat de kopgroep uit de greep van het peloton zou bleven, toen na de beklimming van de Kloosterstraat en de Voskensstraat in Geraardsbergen de voorsprong dezelfde bleef. Dries voelde zich bijzonder goed en verschoot van zichzelf dat hij zo makkelijk mee peddelde in de kopgroep tussen profs als Tim Declercq (de latere winnaar), Jelle Walays, Stijn Steels, Kenneth Vanbilsen etc… Ook op de beruchte kasseien op de plaatselijke ronden volgde Dries makkelijk het tempo in de kopgroep, die intussen al uitgedund werd tot 18 renners. Daarna volgde een onvoorziene tegenslag. (shi...sh..t) Dries reed in een put en bijgevolg had hij een lekke tube achteraan. Na een snelle fietswissel achtervolgde hij nog heel sterk, en raapte de ene na de andere geloste renner op uit de kopgroep, die hij daarna ook terplekke liet. Alleen was het jammer genoeg niet haalbaar om terug te komen, en daardoor liet hij zich terug inlopen door het peloton. De moraal was weg, dus gooide Dries de handdoek in de ring met nog 25 km te gaan. Mooi in de kijker gereden, een super gevoel tussen de profs (hoera), maar jammer genoeg niet de kans gehad om zich te meten in de finale. Dat was het verdikt na een zware, heel mooie wedstrijd. 

 

Dit belooft alvast voor de nabije toekomst !

 

Sint-Martens-Bodegem   -   55 deeln  -  1 & 2 !

Neven samen op podium in Sint Martens Bodegem - 9 mei 2013



De achterstand van Vinie's operaties na de winter lijkt stilaan weggewerkt en de temperatuur stijgt.  De laatste wedstrijden gaan voor beide renners de goede richting uit. 



Voor Vinie was het Provinciaal Kampioenschap in Molenstede Vlaams Brabant een meer dan mooie wedstrijd waarin voortdurend wat te beleven viel. Het heuvelachtige parkoers, met daarin de Poggio van Diest beviel Vinie bijzonder. Na een een dijk van een koers, eindigde hij knap 7e overall en 5e in het beloftenklassement. Met namen als Sean De Bie en Jasper Stuyven op 1 & 2 hoeft het geen betoog dat dit een prachtig resultaat is.
 

Voor Dries was het PK in Oosterzele - Oost Vlaanderen. Al in de eerste ronde kwam pech al een eerste keer om de hoek kijken. Bij de eerste beklimming stond Dries al geparkeerd door een fout manoeuvre van een collega renner waardoor het voorwiel geblokkeerd kwam te zitten. Selfservice was aan de orde. Wiel los, weer vast en hup de fiets weer op, zo’n 100m goed te maken  op  het  peloton…     Achter  de  volgwagens terugkomen kon niet, daar de

wedstrijdleiding van in het begin al flink barrage maakte teneinde de eerste gelosten geen kans te geven. Op eigen krachten dan maar naar het peloton poefen, exit eerste cartouche. Halverwege opnieuw van dat. Deze keer was een lekke achtertube de oorzaak. Na een fietswissel  ( en ja er is een verschil tussen carbon en aluminium ) poef2, deze keer een veel grotere achterstand goed te maken, maar deels gebruik makend van de kolonne wagen lukte dat wel. Teruggekomen bij het peloton wachtte ploegmaat  Yannick Vekemans hem op en bracht hem snel weer naar voor, waarna een eerste demarrage en de beslissende ontsnapping volgde. Bij de kopgroep van zo’n 35 man waren het David Desmecht en Jef Van Meirhage die uiteindelijk de sterksten waren. Dries werd nog 24e. Wat als…


Volgende wedstrijd: Merchtem. Vinie samen met Dries steeds vooraan te vinden, behalve… wanneer de beslissende ontsnapping vertrok.  Met een knappe sprint was een 12e plaats voor Vinie verdiend. Dries eindigde op enkel wielen op de 18e plek.


Vincent trok de week daarna naar Walhain terwijl Dries schoolwerk had.  Ook hier heeft hij  samen met ploeggenoot Thomas De Troch een paar keer geprobeerd een ontsnapping te forceren. Een kopgroep van zeven kon zich toch afscheiden, echter zonder de twee ploeggenoten.  Vinie eindigde 9e (tweede van de sprint van een groep van zes). Het gaat duidelijk de goeie richting uit…

 

Sint-Martens-Bodegem dan, 9 mei 2013. Enkele dagen voordien smeden de twee kornuiten een plan in het kader van "Some people dream of success. We make it happen”. Het wordt een wedstrijd waarin de ploeg heerst en verdeeld.  Sterkste man van de wedstrijd (bron Peter Weckx en samen met hem vele anderen) was Dries.  Van bij de aanvang van de wedstrijd was hij vooraan te bespeuren. In de derde ronde zonderde zich een groep af.  Vincent, nog in het peloton, reed naar de kopgroep.  Iets na halfweg gingen Dries, ploegmaat Tommy Bayens en Van Goethem.  Ze werden gegrepen in de voorlaatste ronde.  Vincent vond het zijn beurt en in de laatste ronde waagde hij zijn kans.  Eerst kon Dries en iets later Motte nog aansluiten.  Na een gecounterde demarrage van Dries schoot Vincent zijn laatste cartouche af en kon dit volhouden tot over de streep.  Vincent’s eerste overwinning was een feit!  Tot grote vreugde was Dries de snelste in de spurt van de achtervolgers.
1 & 2 voor de kozzekes !  Dromen komen soms toch uit…


"Some people dream of success. We make it happen"

 

zie ook http://www.cyclingsite.be/wedstrijden/472-neven-samen-op-het-podium-in-sint-martens-bodegem

Schoonaarde - 130 km - 69 deeln - 18de

Materiaalpech maar een goed gevoel en sterke spurt - 10 maart 2012



Afgelopen zondag koerste Dries in Schoonaarde. De weersverwachtingen voorspelden niet veel goeds, maar toch werd beslist om af te reizen naar Schoonaarde. Het was 0°C met een strakke noorderwind, maar dat weerhield Dries er niet van om al in de 2e ronde in de aanval te trekken met een select groepje van 10 man. Samen met onder andere Stijn De Bock, Sean van de Waeter en Mathias Ongena sprokkelde het groepje een tiental seconden bij elkaar, maar met mondjesmaat sloten kleine groepjes terug aan. Na 3 ronden werd vooraan een groep gevormd van om en bij de 30 man en toen vonden de broers Ongena het welletjes. Ze reden met 5 man weg, wat voor Tommy Baeyens (ploegmaat van Dries) en Dries het teken was om in de tegenaanval te gaan. Er werd een mooi groepje gevormd van 9 man groot dat snel 25 seconden uitliep. Half koers kwam er dan terug een groep van ongeveer 10 renners aansluiten, daarmee viel het tempo even stil en vormde zich de definitieve kopgroep met onder andere Tommy, Christophe Van Cauwenberghe en Sean van de Waeter. Daarachter volgde Dries met een groepje van 9 op een dikke halve minuut. Het draaide niet meer rond in deze groep en daardoor was de kopgroep gaan vliegen. Op 30 km van het einde volgde dan de materiaalpech voor Dries. Plots brak een spaak in zijn achterwiel waardoor dat onherroepelijk begon te slepen. Hij probeerde nog te volgen, maar toen versneld werd in het groepje brak de veer. De fietswissel bij de papa kwam iets te laat en Dries kreeg het gat niet meer dicht. Hij liet zich inlopen door nog een achtervolgend groepje van 12 man groot met onder andere ploegmaat Carlo Van Droogenbroek en werd daarin 2e in de spurt. Uiteindelijk dus een 18e plaats nog na pech met een goed gevoel in de spurt. Tommy, die hier vorig jaar won, werd verdienstelijk 2e na winnaar Christophe Van Cauwenberghe.

 

bottom of page