OVER 

Dries De Bondt
Alpecin - Deceuninck 

Geboortedatum:    04-07-1991

 

Afkomsting van     Londerzeel

Woonplaats:          Buggenhout
                              
 

Lengte:                  1,84 meter
 

Gewicht:                70 kilo


Debuut:                  april 2008


Clubs :                   Noord-West Brabant  

                              Van Eyck Sport 

                              Josan - ToWin 

                              Veranda's Willems continental

                              Veranda's Willems - Crelan Pro Cycling Team

                              Corendon - Circus Pro Cycling Team
                              Alpecin Fenix Cycling Team
                              Alpecin - Deceuninck​Studies:                 Afgestudeerd Bedrijfsmanagement (Marketing)

                              Post-graduaat Sportmanagement VUB

 

                  copyright :  Photopress.be
Naamloos.jpg

Toen Dries na een aantal 'ongelukjes' op de fiets aan zijn papa vroeg of hij mocht gaan koersen, was deze in eerste instantie vrij terughoudend. Jasper Van Renterghem kon hem toch overhalen tot een gesprek met de Jean-Pierre Leon, voorzitter van Noord-West Brabant. Beter  leren fietsen in een echte club dan bij wie-weet-waar terecht komen was de gedachtengang en zo geschiede.

 

Als eerste jaar junior trad hij halfweg het seizoen aan voor zijn eerste koers. De teleurstelling was groot toen hij na een halve ronde al uit de wielen werd gedrumd en op achtervolgen aangewezen was. Toch speelde hij het klaar al in zijn 3e koers als 25e te finishen. Als derdejaars belofte sloot hij zich samen met zijn neef Vincent aan bij Van Eyck Sport, de club van Jan Duyshaver. Na een knappe prestatie in de ronde van Vlaams Brabant won hij onder begeleiding van zijn persoonlijke trainer, Bart Willockx van de Buggenhoutse Wielerschool, zijn eerste koers in Schepdaal.

 

In Juni 2013 studeerde Dries af aan de KHLeuven. Op die manier haalde hij zijn diploma Bedrijfsmanagement - Marketing binnen en kon hij vanaf de zomer zich volledig toeleggen op de koers. Zo werd hij eindwinnaar van het jongerenklassement in de beker van België en kon hij nog enkele mooie overwinningen boeken.

 

Twee jaar geleden kwam Dries uit voor het Continentale Josan - Towin Cycling Team. Na een woelige seizoensstart door een steeds terugkerende keelontsteking, kwam beterschap. De keuze om de amandelen te laten verwijderen had succes. Met 9 overwinningen waaronder zelfs 2 bij de profs, Heusden koerse en Mere, solliciteerde Dries voor een plaats in een profploeg. Jammer genoeg stak een jammerlijke val in de Tour du Vendée hier een stokje voor. Na 2 weken coma was het enige wat telde revalideren.

 

Sneller dan verwacht na zijn herstel van de zware val kon Dries vorig jaar starten aan de voorjaarsklassiekers bij zijn nieuwe ploeg Verandas Willems. Dit resulteerde in enkele mooie ereplaatsen zoals een podiumplaats in Brussel-Zepperen, de bergtrui in de tweedaagse van de gaverstreek en 2 tweede plaatsen op het PK (zowel in de tijdrit als in de wegwedstrijd) van Oost-Vlaanderen. Op het einde van dit seizoen behaalde Dries 6 zeges en opnieuw 1 profzege te Sinaai. 

 

In 2016 heeft Dries zijn contract bij Verandas Willems Cycling Team verlengt als elite zonder contract, waar hij met passie voor de sport nog beter voor de dag wou komen dan de voorgaande wielerseizoenen. Hij behaalde dat jaar uiteindelijk 14 zeges, waaronder het Belgisch Kampioenschap bij de elites zonder contract, een rit in de UCI-wedstrijd Tour De l'Oise, het Provinciaal Kampioenschap van Oost-Vlaanderen op de weg (bij de elites zonder contract) en Halle-Ingooigem (UCI 1.1 - manche uit de Napoleon Games Cycling Cup). Hij werd uiteindelijk ook 2de in het eindklassement van de Napoleon Games Cycling Cup. 

In 2017 tekent Dries een contract als professioneel wielrenner bij nieuwe pro-continentale team onder leiding van Nick Nuyens, genaamd Verandas Willems - Crelan - Charles (Sniper Cycling Team).

Hij zal in zijn eerste jaar als neo-prof mogen proeven van een zeer groot deel van de grotere Vlaamse voorjaarsklassiekers. Door wat kinderziektes in de nieuwe ploeg is de start van het seizoen eerder matig. Naar het einde van het seizoen begint het beter en beter te lopen. Met een zege in Viane - Geraardsbergen (GP Paul Borremans), de bergtrui in Paris-Bourges was de maand oktober nog een voltreffer voor Dries en pakt hij in zijn laatste wedstrijd van het seizoen nog de sprintersprijs mee naar huis in de Sluitingsprijs Putte-Kapellen.

2018 wordt het tweede profjaar bij Veranda's Willems - Crelan - Charles voor Dries. Hij werd reeds 2de in de Ronde van Drenthe en behaalde ook de sprintersprijs in de Clasica Almeria. Werd 2de in de GP Jose Dubois en werd ook 3de in de GP Marcel Kint.

 

Dries stapt in 2019 over naar Corendon Circus Cycling Team, de ploeg van wereldkampioen veldrijden Mathieu Van der Poel. Hij tekent een contract van 2 jaar bij de gebroeders Roodhoofd en zal er in dienst rijden van Mathieu. In de koersen waarin Mathieu niet aantreedt zal hij zijn eigen kans al eens mogen gaan. 

Hij behaalde in 2019 de bergprijs en prijs van de strijdlust in de Ronde Van Drenthe en hij zou ook een dag in de bergtrui rijden tijdens de Tour de la Provence. In de Ronde van Luxemburg zou Dries ook de prijs van de strijdlust rapen in de zwaarste etappe. Zijn eerste zege van het seizoen kwam er eind juni in Halle-Ingooigem, waardoor hij nu tweevoudig winnaar is van deze wedstrijd. Daarna won Dries nog in Pollare, Ninove en een tweede maal de N8cht van Brasschaat ! In zijn laatste wedstrijd van het seizoen won Dries ook nog de Memorial Rik Van Steenbergen, waardoor hij uiteindelijk nog 3de werd in het algemene klassement van de Belgian Cycling Cup. 

In 2020 rijdt Dries met een versterkte ploeg daar er veel sterke renners bijgekomen zijn. Maar nu gaat deze ploeg door onder de teamnaam Alpecin-Fenix ! Hij behaale een zege in de Ster Van Bessèges en haalde het eindklassement van de bergtrui in de Volta ao Algarve binnen. Dries wist ook in de Grote Prijs Vermarc het sprintersklassement te winnen. In augustus won hij ook het tussensprintklassement (de roze trui) van de Tour De Wallonie. In september is Dries dan Belgisch Kampioen bij de eliterenners geworden te Anzegem !

In 2021 mag Dries voor Alpecin-Fenix in zijn tricolore de voorjaarsklassiekers en een nog mooier programma rijden dan het jaar voorheen daar zijn ploeg in 2020 de Europe Tour gewonnen heeft. Dit geeft de ploeg automatisch startrecht in de beste wielerwedstrijden ter wereld en zelfs in de grote rondes (Tour, Vuelta, Giro, ...). Dries mocht de Giro in de tricolore rijden en zorgde naast het waarmaken van een droom voor twee hoofdprijzen, namelijk het eindklassement van het tussensprintklassement én het eindklassement van de superstrijdlust !  Ook een 4de, 6de en 2x een 11de plaats in de rituitslagen zijn toch enkele mooie ereplaatsen. Hij behaalde tevens voor het tweede jaar op rij het eindklassement van het tussensprintklassement binnen in de Tour de Wallonie en wist daar ook in een etappe de prijs van de strijdlust te bemachtigen. In de eerste etappe van de Tour de l'Ain was er ook nog een 10de plaats die Dries kon verzilveren in de massasprint.

In 2022 wist Dries al meerdere podiumplaatsen te behalen in het voorjaar in de GP Denain (2de), GP Samyn (3de) en de GP Monsere (2de). In de Giro d'Italia zou Dries een ritzege (!!!) behalen en een 7de plaats. Ook maakte hij het peloton zeer lastig in een rit waar hij slechts op 1,2km gegrepen werd door het peloton. Hiervoor kreeg hij het rode rugnummer van de strijdlust van deze etappe, gekozen door het publiek. In de Baloise Belgium Tour wist Dries een 6de plaats te  behalen in het eindklassement alsook wist hij het tussensprintklassement binnen te halen. Ook in de GP Beeckman-De Caluwé wist Dries een 2de plaats te behalen.

And there's more to come ...

Go Dries !